Bloog Wirtualna Polska
Są 1 202 472 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

dzielą nas setki kilometrów ale łączy coś bardzo wyjątkowego

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 248526
Wpisy
  • liczba: 52
Galerie
  • liczba zdjęć: 0
Bloog istnieje od: 3445 dni

cannelloni wegetariańskie

czwartek, 13 listopada 2014 18:27

Potrzebujemy

1 kg pieczarek

8 dużych marchewek

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

1-2 paczki makaronu cannelloni

30-40 dag sera żółtego

przyprawy : sól, pieprz cayeński, oregano, bazylia, majeranek

olej

 

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na tarce(średnia grubość). Na rozgrzany olej  w dużym garnku wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić, potem dodać pieczarki, czosnek i marchew...i dusić pod przykryciem. Gdy już ww składniki będą miękkie zdjąć pokrywkę i w ten sposób redukować wodę. Doprawić do smaku...ja robię mało słone ale ostre...a oregano, bazylię i majeranek do smaku, każdy lubi inną proporcję.

Gdy warzywa będą się dusiły...my ścieramy ser żółty również na średniej tarce.

 

Przestudzony farsz nakładamy rurek.

Jedna warstwa rurek z farszem, tarty ser i tak na przemian....na koniec dodaję ser i odrobinę farszu...wtedy cannelloni podczas pieczenia nie obsycha nam...piec w piekarniku ok 40min nagrzany do max 180 stopni

 

Piec w naczyniu żaroodpornym lub na blasze ale lekko zakrytej

 

                                                               smacznego :)

 

 

P1030457.JPG

 

 

P1030499.JPG


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sałatka zdrowia lekko zielona

wtorek, 07 października 2014 19:38

Ową sałatką jest moja radosna twórczość w kuchni

Składniki:

2 jajka ugotowane na twardo

1 awokado

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

1 łyżeczka posiekanego kopru

2 łyżeczki posiekanej pory

1 łyżka majonezu

1/4 łyżeczki ostrej musztardy polecam piekielnie ostrą Dagomy

szczypta soli, pieprzu i odrobina soku z cytryny

gdy ktoś lubi i nie jest uczulony siekane orzechy włoskie

 

P1020934.JPG

 

Awokado pognieść widelcem, jajka posiekać nożem w drobną kostkę, lekko pognieść widelcem tuńczyka i pozostałe składniki razem wymieszać, doprawić do smaku. By sałatka nie straciła lekkiego koloru (jeśli jej nie zjemy od razu)włożyć do niej pestkę z awokado...to takie małe oszustwo, awokado nadal myśli, iż jest całością :D

Sałatka ma konsystencję podobną do pasty....nałożyć na chlebek i życzę smacznego

 


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (9) | dodaj komentarz

omlety z malinami

niedziela, 19 stycznia 2014 14:04

W niedzielę mamy taki mały zwyczaj jajeczny :) czyli albo jajecznica albo omlet na śniadanie...dziś podam przepis na omlet na słodko...omlet biszkoptowy

2 jajka

2 łyż mąki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru pudru

masło do smażenia

konfitury z malin...najlepsze od kolegi Krzysia D ;) ale jeśli ktoś nie ma takiego kolegi to własnej roboty lub kupne....na rynku jest ich cała gama

 

Jaja...żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywna pianę z szczyptą soli i cukrem...potem dodać zółtka i delikatnie mieszać...następnie mąkę...cały czas mieszać bardzo delikatnie tak by pina nie straciła swej puszystości

.

Na rozgrzaną patelnie  z odrobiną masła...wlewamy ciasto...żar nie może być zbyt duży, bowiem omlet się nam przypali. Pieczemy jak naleśnik z obu stron

p.s. przepis na dużą patelnie :)

Jednym omletem jeśli nie mamy wilczych apetytów najadają się dwie osoby.

Na ciepły omlet zarówno na jak i do środka nakładamy konfiturę...polecam jeszcze do tej wersji serek mascarpone....w środek omletu....mniam :)

 

 

Zdjęcie0021.jpg

 

 


Podziel się
oceń
2
181

komentarze (12) | dodaj komentarz

pierś kurczaka w sosie z pieczarek

niedziela, 12 stycznia 2014 15:55

Dziś zaprezentuję mój pomysł na pierś z kurczaka

1 podwójna pierś z kurczaka

30 dag pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

natka pietruszki, sól, pieprz mielony, papryka ostra mielona, curry, imbir, oregano, odrobina vegety, olej lub oliwa

 

Opłukaną pierś kroję w kawałki średniej wielkości, prószę je lekko vegetą.

Na rozgrzany lekko tłuszcz wrzucam pokrojoną w pół talarki cebulkę, gdy się zeszkli pierś. Po jakiś 5 min dodajemy pokrojone w plastry pieczarki....Pieczarki puszczą wodę i wtedy dodaję w.w. przyprawy. Natkę dodajemy na sam koniec.

Ja podaję ten sosik z ryżem ale rewelacyjnie smakuje z kaszą jak również z makaronem ryżowym lub sojowym

 

 

Proste i szybkie danie.....S...życzy smacznego :)

 

 

DSC_0005.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

...

wtorek, 25 czerwca 2013 21:23

Kulinarne żyją...ale cała trójka zabiegana, zapracowana i czasu na pasję coraz mniej. Ale wrócimy do kuchni...tak na spokojnie jak burze w naszym życiu przycichną...obiecujemy


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

muffinki ferajny

niedziela, 20 stycznia 2013 17:38

Mój przepis jest tak prosty, iż mogą go wykonać same dzieci choćby w prezencie dla rodziców czy Babci i Dziadka z okazji ich zbliżającgo się święta

 

Składniki

2 jajka, 1 szkl oleju, 1 szkl mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru, 1 cukier wanilinowy, 1,5 - 2 szkl mąki,

dżem z czarnej porzeczki lub borówka albo posiekana mleczna czekolada...jako dodatek(nadzienie)

W.w. składniki poza tymi dodatkami...wymieszać za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie miało jednolitą masę za pomocą łyżeczki wkładać je do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki do połowy formy i wtedy dodać w zależności od upodobań dodatki. Moje dzieci zrobiły z dżemem i z czekoladą.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 C ok 12-15 min. Można je przyozdobić polewą, pomadą, posypkami etc...

 

Świetny pomysł na wspólne, rodzinne gotowanie

 

 

                                                      Sylwia i dzieci życzą smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

schab miodowy

niedziela, 14 października 2012 20:55

Pół kg schabu, pół pory-biała część, ziele ang, liść laurowy, pieprz, sól, miód...

 

Schab pokroić w plastry, opruszczyć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Piec aż się podpiecze z obu stron, wtedy zalać ciepłą wodą w której jest rozpuszczony miód. Następnie dodać pokrojoną por, przyprawy i dalej dusić. W zależności od naszych preferencji smakowych można dodać troszke soku z cytryny lub czosnku. Sos lekko zabielam jogurtem naturalnym greckim.

Podawać z ryżem :))

 

Jako dodatek proponuję pieczarki duszone na maśle z odrobiną soli i pieprzu...oraz surówkę z pory lub marchwi

 

To jutro będzie jadła na obiad jedna z kulinarnych z dziećmi

A druga jutro ma imieniny.....buziaki Tereniu :*

 

                  Smacznego życzy Sylwia :)


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (11) | dodaj komentarz

Pizza kulinarnych

niedziela, 23 września 2012 16:52

Dziś na "tapecie" pizza :)

Tym razem wykonana przez dwie kulinarne, bowiem nastąpiły lekkie zmiany w życiu całej trójki...jedna wyprowadziła się w wadowickie strony a druga w nadmorskie. Życie nie lubi stagnacji...

Tak więc...zmiany...zmiany...zmiany ;)

 

Ale wracając do pizzy.

Na ciasto potrzebujemy

mąkę, 1 paczkę drożdży, 1 jajko, ciepła woda lub ciepłe mleko, odrobina cukru

A farsz...to Twoja kompozycja. Nasza pizza będzie z prawdziwymi grzybami, cebulą i papryką no i oczywiście serem i przyprawami (bazylia i oregano...w przypadku braku ww przypraw mogą być zioła prowansalskie) i czosnkiem

 

Na poczatek w misce rozdrabniamy drożdże, dodajemy do nich odrobinę cukru i rozcieramy. Gdy będą miały już płynną masę dodajemy całe jajko, ciepłe mleko lub wodę i okolo szklanki mąki i wyrabiamy takowe ciasto na jednolitą masę...później zasypujemy kolejną szklanką mąski i odstawiamy przykryre ciasto ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

W tym czasie gdy ciasto nam rośnie przygotowałam farsz...czyli poddusiłam grzyby z cebulą, doprawiłam solą i pieprzem, staralam ser żółty, do którego dodałam przyprawy i...czosnek

Ciasto urosło to...dodaję do niego jeszcze mąki i wyrabiam na jednolitą masę. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.

 

Ciasto lekko rozwałkowuje, wkładam na blachę, na ciasto jako pierwszą warstwę sos lub keczup, póżniej ser żółty wymieszany z przprawami i czosnkiem a na koniec nasze dodatki...w tym wypadku grzyby i papryka.

 

I do nagrzanego piekarnika na  170-180 stopni...piec około 15-20 minut. Każdy piekarnik jest inny.

 

Do pizzy robię sama sos czosnkowy...bo jest zdrowy...a od dziś już jesień..a za pasem zima więc trzeba dbać o nasze zdrowie

Apropo kompozycji....lubię pizzę

1) pieczarki, tuńczyk, kukurycza, cebula

2) szynka, ananas i krewetki

3) salami, oliwki, pieczarki, cebula

4) serowa czyli feta, pleśniowy i ser żółty i oczywiście czosnek

no i dla smakoczy...ze szpianiem, fetą i czosnkiem...ale tutaj wcześniej trzeba szpinak przygotować, poddusić na maśle z odrobiną cukru, soku z cytryny i pieprzu i soli oraz czosnku.

To moje ulubione kompozycje...masz jakieś swoje....napisz a chętnie wypróbujemy :)

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

parówki w cieście drożdżowym

sobota, 11 lutego 2012 11:37

Wreszcie czas na przepis, który lubią wszyscy moi goście czyli parówki w cieście. 

Najpierw robimy ciasto drożdżowe

Pół paczki drożdźy, 1 łyżeczka cukru i szklanka ciepłego mleka....mieszamy, dodajemy jedno jajko i mąkę...no z mąką to na oko...Jak przesadzimy i jest za gęste dodać ciepłej wody...Wyrobione ciasto odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce by wyrosło, miskę przykrywamy ścierką

W tym czasie przyszykować blachę, obrać parówki z folii i każdą przekroić na pół.

Gdy ciasto urośnie

rozwałkować je w koło i przygotować jak na rogale czyli trójkaty, nakładamy na nie parówkę i zawijamy

 

 

Piec w piekarniku w temp 180 stopni około 10-15 min...ja na termoobiegu.

W między czasie można wykonać sos czosnkowy. Mój szybki sposób to..2-3 ząbki czosnku, szczypta soli, łyżka majonezu, łyżka śmietany lub jogutru naturalnego :)

A efekt naszego kucharzenia wygląda tak

 

 

Smacznego życzy Sylwia :))


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (19) | dodaj komentarz

Zapiekanka

czwartek, 09 lutego 2012 22:21
Dzisiaj na obiad zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
 Zostało mi trochę mielonego, a że wszystko zjadamy do końca to wpadłam na pomysł zapiekanki.
Ugotowałam kilka ziemniaków w całości, obsmażyłam mięsko ok. 40 dag z czosnkiem z bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi, a na drugiej patelni przygotowałam sos.
SOS:
Zeszkliłam cebulkę, dodałam soli i pieprzu, dolałam trochę wody, stale mieszając dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego w sumie można więcej, kwestia ile potrzebujemy sosu, oraz sporo bazylii i czosnku bo uwielbiam i łyżkę śmietany. Wody można także dolać, jeśli wyda nam się sos zbyt gęsty. Mój wyszedł wyśmienity, a przyznam się, że robiłam go pierwszy raz.
Ziemniaki pokroiłam na talarki i wyłożyłam dno naczynia żaroodpornego, które szybciej wysmarowałam oliwą (może być masło), ziemniaki posypałam przyprawą do ziemniaków. Na to wyłożyłam mięso mielone polałam częścią sosu a na to jeszcze kilka talarów ziemniaków. (pisałam wcześniej, że są to tak zwane „resztki” więc nie starczyło na podwójną warstwę mięsa) wylałam resztę sosu i tak do piekarnika na 20 - 30 minut przy temperaturze ok. 200 stopni. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy ją dużą ilością starego sera. SMACZNEGO ;-( życzy Terka.


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (11) | dodaj komentarz

czwartek, 25 sierpnia 2016

Licznik odwiedzin:  248 526